Pages Navigation Menu

projekty graficzne

Cukier w owocach – zdrowy czy szkodliwy?

Cukier w owocach – zdrowy czy szkodliwy?

Wiele osób doskonale wie, że owoce zdrowe są niesamowicie. Jedna często niepokój, szczególnie osób będących na diecie budzi zawarty w nich cukier. Tu bardzo często rodzi się niezwykle ważne pytanie – czy cukier w owocach jest tak samo szkodliwy jak ten cukierniczy? W owocach znaleźć można przede wszystkim fruktozę, która jest cukrem prostym. Z punktu widzenia chemii mówi się, że jest to cząsteczka glukozy o innym ułożeniu przestrzennym. Co ważne fruktozy nie należy się bać. Specjaliści radzą, aby w diecie cukrzycowej sacharozę zastępować właśnie fruktozą.

 

Warto pamiętać o tym, że fruktoza jest cukrem który nie podnosi stężenia glukozy we krwi, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Jednak tak do końca nie jest to cukier zdrowy i dobry dla organizmu, bowiem przyczynia się do szybszego odkładania nadmiaru tkanki tłuszczowej. Fruktoza w największy stężeniu występuje w owocach takich jak daktyle, bezpestkowe rodzynki, suszone morele czy suszone figi). Suszone owoce bez wątpienia stanowią cenne źródło błonnika i potasu, jednak ze względu na och kaloryczność, takie owoce nie powinny być spożywane często i w dużych ilościach.